Bumerang - Yazarkafe
Bumerang - Yazarkafe
Bumerang - Yazarkafe

7 Mart 2019 Perşembe

Deli Bal veya Anabasis


Karadeniz bölgesi eşsiz doğal yapısı gereği binlerce bitkiye ev sahipliği yapmaktadır. Binlerce bitkinin de çiçeği dolaysıyla Bal çeşitliliği bakımından ülkemizin en zengin bölgesi olarak kayıtlara geçmiştir. Bal çeşitlerinin başlıca çeşitlerini Karakovan balı, Kestane balı, Akasya balı, yayla balı (Adaçayı çiçeği balı), Anzer balı (Ballıköy balı), Kekik balı, Ihlamur balı ve Ormangülü (Komar- Delibal) balı olarak sayabiliriz. Yüksek besin değeri ve bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğinden dolayı tüm dünyada gerçek balın çok değerli bir besin olarak kabul edildiğini biliyoruz. Bu bal çeşitleri içerisinde en ilginç olan iki tanesi Anzer balı ile Deli baldır. Şöyle ki; Anzer balı dünya çapında bir bal çeşidi olup emsali yoktur. Sadece Ballıköy-Anzer’de yetişen 80-90 endemik çiçek türünden üretilmektedir. Rize-İkizdere de sadece 3000 üretici bu değerli balı sadece 200 kovanda yetiştirmektedir. Bu sebeple de parasal değerinin de olağan tüketicilere aşırı yüksek kaldığını belirtmek isterim.( 2017 kg fiyatı 900 TL olarak belirlendi)
Diğer ilginç bal çeşidini de Ormangülü veya Komar veya Deli bal olarak adlandırılan bal çeşididir. Burada milattan önce 4. Yüzyılda geçen bir seyahatnameden yani Ksenofon’un “Anabasis” adlı eserinden söz etmek gerekiyor. Pers savaşından mağlup olarak dönen 10.000 paralı askerin başlarında herhangi bir gerçek komutan veya rehber bulunmadan ülkemiz coğrafyasını baştanbaşa yürüyerek geçmelerini anlatan ve sayısız ayrıntı ve bilgi de içeren bu şaheserde ordunun başına seyahatin başında tarih yazıcılığı yapmak isteyen Ksenofon geçer. Denize bağlantı ancak Kolhislerin ülkesinde kurulur. Kolhisler ise  “bizim “  Lazlarımızın ataları olarak kabul edilirler.  Sinop’a kadar tüm Karadeniz bölgesi antik bir kaynakta günlük tadında yazılmıştır. Eserde geçen önemli bir ayrıntı ise Komar çiçeği balı veya Delibal ile ilgili olan kısımdır. Şöyle ki; askerlerin bir bal çeşidini ( deli bal) yedikten sonra ishal, kusma, bilinç kaybı ve bayılma gibi semptomları tarihte böylece ilk defa kayda geçmiş olur. Deli bal çok az miktarlarda tüketilmesi gereken bir bal çeşididir. Fazlaca tüketildiğinde günler süren bilinç kaybına ve zehirlenmelere yol açmaktadır.
Deli balın en fazla şifa ettiği konuların başında;  mide- bağırsak rahatsızlıkları, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gelmektedir. Şifa niyetine günde en fazla 1 çay kaşığı olarak tüketilmelidir.

Baytatil

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Urfa Hakkında Kısa Bilgiler 3

  Harran Ulu Camii 8.yy. da son Emevi Halifesi 2.Mervan yaptırır, adı ‘Cami el Firdevs’(Cennet Camii)olarak geçer kaynaklarda. Doğu cephes...