Karadeniz bölgesi eşsiz doğal yapısı gereği binlerce bitkiye
ev sahipliği yapmaktadır. Binlerce bitkinin de çiçeği dolaysıyla Bal
çeşitliliği bakımından ülkemizin en zengin bölgesi olarak kayıtlara geçmiştir.
Bal çeşitlerinin başlıca çeşitlerini Karakovan balı, Kestane balı, Akasya balı,
yayla balı (Adaçayı çiçeği balı), Anzer balı (Ballıköy balı), Kekik balı,
Ihlamur balı ve Ormangülü (Komar- Delibal) balı olarak sayabiliriz. Yüksek
besin değeri ve bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğinden dolayı tüm dünyada
gerçek balın çok değerli bir besin olarak kabul edildiğini biliyoruz. Bu bal
çeşitleri içerisinde en ilginç olan iki tanesi Anzer balı ile Deli baldır.
Şöyle ki; Anzer balı dünya çapında bir bal çeşidi olup emsali yoktur. Sadece
Ballıköy-Anzer’de yetişen 80-90 endemik çiçek türünden üretilmektedir.
Rize-İkizdere de sadece 3000 üretici bu değerli balı sadece 200 kovanda
yetiştirmektedir. Bu sebeple de parasal değerinin de olağan tüketicilere aşırı
yüksek kaldığını belirtmek isterim.( 2017 kg fiyatı 900 TL olarak belirlendi)
Diğer ilginç bal çeşidini de Ormangülü veya Komar veya Deli
bal olarak adlandırılan bal çeşididir. Burada milattan önce 4. Yüzyılda geçen
bir seyahatnameden yani Ksenofon’un “Anabasis” adlı eserinden söz etmek
gerekiyor. Pers savaşından mağlup olarak dönen 10.000 paralı askerin başlarında
herhangi bir gerçek komutan veya rehber bulunmadan ülkemiz coğrafyasını
baştanbaşa yürüyerek geçmelerini anlatan ve sayısız ayrıntı ve bilgi de içeren
bu şaheserde ordunun başına seyahatin başında tarih yazıcılığı yapmak isteyen
Ksenofon geçer. Denize bağlantı ancak Kolhislerin ülkesinde kurulur. Kolhisler
ise “bizim “ Lazlarımızın ataları olarak kabul edilirler.
Sinop’a kadar tüm Karadeniz bölgesi antik bir kaynakta günlük tadında
yazılmıştır. Eserde geçen önemli bir ayrıntı ise Komar çiçeği balı veya Delibal
ile ilgili olan kısımdır. Şöyle ki; askerlerin bir bal çeşidini ( deli bal)
yedikten sonra ishal, kusma, bilinç kaybı ve bayılma gibi semptomları tarihte
böylece ilk defa kayda geçmiş olur. Deli bal çok az miktarlarda tüketilmesi
gereken bir bal çeşididir. Fazlaca tüketildiğinde günler süren bilinç kaybına
ve zehirlenmelere yol açmaktadır.
Deli balın en fazla şifa ettiği konuların başında;
mide- bağırsak rahatsızlıkları, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gelmektedir.
Şifa niyetine günde en fazla 1 çay kaşığı olarak tüketilmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder