Bumerang - Yazarkafe
Bumerang - Yazarkafe
Bumerang - Yazarkafe

7 Mart 2019 Perşembe

KARSMANİA*

Kars bu yılın en çok ilgi çeken destinasyonu oldu. Normalde ilgisi oldukça düşmüş bulunan Doğu Ekspresi gerçekten altın günlerini yaşıyor. Kentli insanlarımız Ankara’dan her gün saat 18.00 de hareket ederek; Kırıkkale-Sivas-Erzincan-Erzurum ve Kars güzergahını ancak 24 saatte tamamlayan bu nostaljik yolculuğa aşırı ilgi gösteriyor. Bu ilgiden önce sadece 1 yataklı ve sadece 1 kuşetli vagonla seyahat eden Doğu Ekspresi grup taleplerine yetişemez hale getirmiş durumda. Sırada yetkililere göre 11.000 yolcu varmış. Şu an kapasitesinin çok üstünde seyahat ediyor; yani 5 yataklı ve 2 kuşetli vagonla. Trenin normal koşullardaki yük kapasitesi 380 ton iken artık ek seferlerden dolayı daha büyük bir lokomotifin eklenmesiyle yük 720 tona çıkmış bulunuyor.
Tren yolculuğu özellikle genç insanları çeker hale gelmiş; onlar da Kars Kültür gezisi tutkunu durumdalar. Yataklı vagonlarının camlarını rengarenk ışıklarla süsleyenlerden, kuşetli vagonlardaki iskambil oyunlarına, yemekli vagonlarda karnını 24 saat doyuranlarla bir çok “ritüel” oluşmuş durumda. Genç insanlarımızın Türkiye’nin doğusuna yaptıkları bu seyahatin bugüne değin oluşmuş yerleşik yargıları değiştireceğine inanıyorum. 
Yolculuk sonunda Kars tren garına gelen konuklar ya münferiden taksilerle ya da seyahat acenteleri eliyle rezervasyonları yapılmış bulunan otellerine doğru yol alıyorlar. Kars’taki etkinlikler ise; mutlaka Ani Harabelerinin ziyaret edilmesi, Çıldır Gölüne giderek donmuş göl üzerinde atlı kızak turlarına katılma, buzun kırılan yerlerinde “sarı balık” denilen; ve bildiğimiz Sazanlardan lezzeti itibariyle ayrılan balıkların heyecanlı yakalanma anının izlenmesi ve nihayet lezzetli sarı sazan balığın tadılması olarak sıralanabilir.
Ayrıca Sarıkamış gezisi ve Doğubayazıt İshakpaşa sarayının gezilmesi de kimi acentelerce veya münferiden yapılmakta. Kars merkezindeki 40 yıllık Rus hâkimiyeti sırasında inşa edilen Baltık mimarisindeki kesme taş yapıların gezilmesi ise Kars’ın Milli mücadele sonunda Türkiye’ye iade tarihi olan Brest-Litovsk antlaşmasının üzerinden 101 yıl geçmiş olmasına rağmen halen canlılığını ve ihtişamını korumuş durumda. Eski Valilik Binası, Defterdarlık Binası, tarihi okullar, Eski Opera Binası, demir Köprü ve pek çok başka bina yöredeki volkanik bazalt taşının büyük bir özenle kesilmesi ve üstün bir taş işçiliğiyle sizleri beklemekte.
Kısa bir süre önce açılan bir müze ise Kars gezilerine ayrı bir hava kazandırmış. Türkiye’de 46 tabya ile en fazla tabya bulunduran Kars şehrinin merkezinde bulunan “Kanlı Tabya” muazzam bir müze haline getirilmiş. Bir Rus baskınında şehit olan 200 askerimizin anıları ( ve çarıkları) çok canlı olarak ve teknolojik gerekler kullanılarak gösterilmektedir. Mutlaka ziyaret etmenizi öneriyorum.
 Tabii Osmanlı –Rus harbinden sonra bölgeye gelen Malakanların hikâyeleri, 93 harbinin, Sarıkamış Felaketinin ve Kafkas cephesinin hikâyeleri ile gezi daha da farklı anlamlar kazanıyor.
Kayakçıların da ilgisini çekecek olan Sarıkamış kayak bölgesini de ziyaret ediyor Kars yolcuları… Dileyenler telesiyejle zirveye çıkıyor, dileyenler kızakla eğleniyor, dileyenler de kar topu oynuyor…
Kars ili tarihinde hiç bu kadar Kültür Turistiyle karşılaşmamış. Doğal olarak hizmet verecek işletme sayısının azlığından dolayı bir yoğunluk yaşanmıyor değil. Yöresel ürünleri ve mutfağıyla da çok iddialı bulunan Kars şehri özellikle Kars Kazı, Piti Yemeği, elevik Çorbası ve Ketesiyle herkese ve her damak tadına hitap etmesini biliyor. Türkiye’nin her yerinde nam salmış Kaşar, Gravyer ve Çeçil peynirleri de ziyaretçi akımından nasibini almış durumda; birçok esnaf mal yetiştirmekte zorluk çekiyor.
Karsmania; Kars çılgınlığı olarak adlandırılabilir.

Baytatil

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Urfa Hakkında Kısa Bilgiler 3

  Harran Ulu Camii 8.yy. da son Emevi Halifesi 2.Mervan yaptırır, adı ‘Cami el Firdevs’(Cennet Camii)olarak geçer kaynaklarda. Doğu cephes...